!

A A A

Supersträngteorin

I den tredje och avslutande delen av serien om strängteorin berättar SVT:s Vetenskapens värld om hela vår värld likt ett gigantiskt membran, omgivet av andra membran, där det också kan finnas intelligent liv. I centrum av denna märkliga världsbild finns strängarna, extremt små snoddar av energi som vibrerar som strängarna på en cello och skapar en kosmisk symfoni mitt i all verklighet.

Redan för hundra år sedan trodde många vetenskapsmän att de i stort sett klarat ut hur världen och universum fungerade. Sedan kom Einstein och ställde allt på huvudet med sina teorier om tid, rum och gravitation. Efter honom öppnade kvantmekaniken atomernas kaotiska inre värld där ingenting längre kan tas för givet då atomer i vissa fall kan befinna sig på ett oändligt antal platser samtidig.

Men problemet var att Einsteins relativitetsteori och kvantmekaniken inte gick förena. Den förra förklarade universum i dess allra största beståndsdelar, den andra mikrokosmos. Och samtidigt visade de att det fanns nya okända skikt att utforska. När vi går in i 2000-talet anar vi nästa skikt: strängar, parallella universum, extra dimensioner med mera.

Varför är denna nya teori intressant ur ett islamiskt perspektiv? Jo, för den kan komma att förklara saker som Koranen berättat om för redan 1400 år sedan:

  • Samawat - de multipla himlavalven (parallell universum).
  • Jinn - den parallellvärld (dimension) med väsen som existerar men som vi inte kommer i kontakt med.

    Supersträngteorin presenterar även en lösning för de problem som existerar då vetenskapsmän med tidigare teorier försöker räkna på vad som händer vid Big Bang. Även denna ursmäll är något vi muslimer känt till länge:

    Inser de inte, de som vill förneka sanningen, att himlarna och jorden [en gång] utgjorde en enda, sammanhållen massa och [att] Vi skilde dem åt? Och [vet de inte] att Vi har låtit allt liv uppstå ur vatten? Har de då ingen tro?
    Koranen 21:30

    Enligt de nyaste utslagen från strängteorin är det inte bara möjligt för dessa världar att existera utan också att vetenskapsmännen finner det troligt. Strängteorin är för intressant att negligera, och nu kommer den kanske bekräfta det vi vetat i 1400 år.

  • Källa: www.islam.se


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    Test